troostkaartjes

LEUNEN

Als je het moeilijk hebt,

zal ik je altijd steunen.

Ik ben er voor jou.

Jij mag altijd op mij leunen.

Troostkaartje
Troostkaartje
Troostkaartje
Troostkaartje

Je bent al even op zoek naar troostkaartjes of rouwkaartjes voor kinderen. Toen de hond van jullie buren stierf, toen de zus van een vriendin omkwam in een ongeval en het dochtertje van jouw vriendin zo verdrietig was, toen jullie de hond lieten inslapen, ...


Een kaartje. Een kaartje om te laten weten dat je er bent. Als een kindje langdurig ziek is, als iemand

overlijdt, als er één van de ouders lijflijk maar ook emotioneel afwezig is. Misschien door een scheiding of psychische problemen of door ziekte van een broertje of een zusje. Als een kind moet verhuizen, als een huisdier sterft. Dan is het fijn voor een kind om te weten dat je er bent. Dat er een oma, een oom, een buur of een mama van een vriendje is waar  de deur altijd openstaat.


Vanuit mijn ervaring in de bijzondere jeugdzorg maar ook uit  cursussen die ik heb gevolgd over verlies bij kinderen weet ik dat de steun van iemand uit de nabije omgeving helend kan werken  als  thuis de wereld minder voorspelbaar is. Die ene juf of tante kan echt wel het verschil maken om de wereld voor dat kind opnieuw wat betrouwbaar en draagbaar te maken.


Een leunkaartje waarmee je laat weten dat een kind op je kan leunen als een mama of papa overlijdt. Een kaartje waarop je kan meegeven dat je er voor het kind bent. Waarop je neerpent wie de overleden persoon voor jou was, wat ze over dat kind zeiden en hoe trots ze waren.  Op deze manier vormen kinderen zich later een beeld dat completer is.


Of een troostkaartjes dat je geeft op belangrijke gebeurtenissen. Om een naam te noemen op bijvoorbeeld een belangrijke gebeurtenis (bv. bij het eerste zwemdiploma een kaartje om te vertellen dat papa ook trots geweest zou zijn) of bij een bepaald feest om te laten weten dat je het ook niet vergeten bent.  Het verdriet van een kind omdat ze een mama of papa hebben verloren, raakt hen niet alleen het eerste jaar. Ze blijven het voor de rest van hun leven meedragen.


Vaak hebben we de neiging om verdriet dood te zwijgen en te ontlopen. We weten niet wat we moeten zeggen. We zijn bang om verkeerde dingen te zeggen. Maar is het niet schadelijker om dit onderwerp te omzeilen? Het kan helend zijn om over verdriet te praten. 


Naast de kaartjes zijn er ook rouwzakdoeken (ecologisch gedrukt op ecokatoen, de stof werd ambachtelijk verzakdoekt door atelier Pruts). Een attentie met dezelfde boodschap! Jij mag altijd op mij leunen!  Een tastbaar geschenk dat het kind bij zich kan houden.


Kaartjes bestel je via mail (info@ann-elise.be) of worden (op afspraak) afgehaald in mijn woonwagentje.