troostkaartjes

LEUNEN

Als je het moeilijk hebt,

zal ik je altijd steunen.

Ik ben er voor jou.

Jij mag altijd op mij leunen.

Zelf ben ik al vaak op zoek geweest naar troostkaartjes voor kinderen. Toen de hond van onze buren stierf, toen de zus van een vriendin omkwam in een ongeval en het dochtertje van mijn vriendin zo verdrietig was, toen we onze hond lieten inslapen, ...


Een kaartje. Een kaartje om te laten weten dat je er bent. Als een kindje langdurig ziek is, wanneer iemand van dichtbij overlijdt, wanneer er in een gezin één van de ouders lijflijk maar ook emotioneel afwezig is, misschien door een scheiding of psychische problemen of door ziekte van een broertje of een zusje. Wanneer een kind moet verhuizen, wanneer een huisdier sterft. Dan is het fijn voor een kind om te weten dat je er bent. Dat er een oma, een oom, een buur of een mama van een vriendje is waar  de deur altijd open staat.


Vanuit mijn ervaring in de bijzondere jeugdzorg maar ook uit  cursussen die ik heb gevolgd over verlies bij kinderen weet ik dat de steun van iemand uit de nabije omgeving helend kan werken  wanneer  thuis de wereld minder voorspelbaar is. Die ene juf of tante kan echt wel het verschil maken om de wereld voor dat kind terug wat betrouwbaar en draagbaar te maken.


Een leunkaartje waarmee je laat weten dat een kind op je kan leunen wanneer een mama of papa overlijdt. Een kaartje waarop je kan meegeven dat je er voor het kind bent. Waarop je neerpent wie de overleden persoon voor jou was, wat ze over dat bepaald kind zeiden, hoe trots ze waren op  bepaalde dingen.  Op deze manier kunnen kinderen zich later ook een beeld vormen dat completer is.


Of een troostkaartjes dat je geeft op belangrijke gebeurtenissen. Om een naam te noemen op bijvoorbeeld een belangrijke gebeurtenis (vb. bij het eerste zwembrevet een kaartje om te vertellen dat papa ook trots geweest zou zijn) of bij een bepaald feest om te laten weten dat je het ook niet vergeten bent.  Het verdriet van een kind omdat ze een mama of papa hebben verloren raakt hen niet alleen het eerste jaar aan. Ze blijven het voor de rest van hun leven meedragen.


Vaak hebben we als omgeving de neiging om dat verdriet dood te zwijgen en te ontlopen. Neen, vaak weten we niet wat we moeten zeggen, bang om de verkeerde dingen te zeggen. Maar is het niet veel schadelijker om dit onderwerp te omzeilen? Het kan helend zijn om over verdriet te praten. 


Naast de kaartjes zijn er ook rouwzakdoeken (ecologisch gedrukt op biokatoen, de stof werd ambachtelijk verzakdoekt door atelier Pruts). Een attentie met dezelfde boodschap! Jij mag altijd op mij leunen!  Een tastbaar iets dat het kind bij zich kan houden.


Kaartjes of zakdoeken kopen kan in mijn woonwagentje bij me thuis.  Langskomen kan op afspraak of op donderdag tussen 10 en 14u. Ook postduiven komen met plezier bij uw langs!